Εκδηλώσεις

Δευτέρα, 07 Μαρτίου 2016 12:06

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ «ΘΕΣγη» - ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ - Προοπτικές ανάπτυξης των κηπευτικών στη Θεσσαλία

Προοπτικές ανάπτυξης των κηπευτικών στη Θεσσαλία

Οι καλές προοπτικές ανάπτυξης των Κηπευτικών στη Θεσσαλία, έχοντας ως παράδειγμα τον Συνεταιρισμό «ΘΕΣγη» αναλύθηκαν στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου από τον Γεωπονικό Σύλλογο Ν. Λάρισας και τον Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας "ΘΕΣγη".Για τους παράγοντες που επηρεάζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των λαχανικών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας Α.Π.Θ. κ. Παύλος Τσουβαλτζής, απαντώντας ουσιαστικά στα ερωτήματα: Ποια είναι η σημασία της λαχανοκομίας στην ελληνική γεωργία. Γιατί υπάρχει ανάγκη για αύξηση της καλλιέργειας και παραγωγής λαχανικών στη χώρα μας. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην καλλιέργεια λαχανικών. Ποια είναι τα κριτήρια αγοράς ενός λαχανικού από τον καταναλωτή. Τι εννοούμε ασφάλεια και διατροφική αξία των λαχανικών και πώς επηρεάζονται;

Για τη Συμβολαιακή Γεωργία που εφαρμόζει ο Συνεταιρισμός και στα κηπευτικά μίλησε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού «ΘΕΣγη» Παναγιώτης Καλφούντζος. Σύμφωνα με τον κ. Καλφούντζο «ο συνεταιρισμός «ΘΕΣγη», ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα νέων αγροτών οι οποίοι αντιλήφθηκαν τη σημασία της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ο καθένας είχε στην καθημερινότητά του. Προβλήματα όπως το αυξημένο κόστος καλλιέργειας, η έλλειψη εμπορικών συμφωνιών λόγω μικρού όγκου με συνέπεια τη μείωση του εισοδήματός τους. Μετά από τρία χρόνια λειτουργίας, ο συνεταιρισμός έχει αναπτύξει συνεργασίες με τη χρήση της “συμβολαιακής γεωργίας” με άλλους συνεταιρισμούς και βιομηχανίες τροφίμων για την προώθηση των προϊόντων του. Τα μέλη του συνεταιρισμού παράγουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων όπως δημητριακούς καρπούς, ψυχανθή, βαμβάκι και κηπευτικά. Επίσης, έχει προχωρήσει στη μεταποίηση των δημητριακών καρπών παράγοντας συνθέσεις αλεύρων τα οποία εμπορεύεται σε αρτοποιία στη Θεσσαλία και την Αττική. Τέλος, δραστηριοποιείται στη διάθεση αγροτικών εφοδίων με στόχο τη μείωση του καλλιεργητικού κόστους των μελών».

Στην ημερίδα, ο συνεταιρισμός παρουσίασε τα αποτελέσματα από τη διετή εμπειρία του στην παραγωγή κηπευτικών όπως σπανάκι, σκόρδο και μπρόκολο. Ενημέρωσε για τη συνεργασία που έχει αναπτύξει με τον συνεταιρισμό “Νέα Βύσσα” και τον Μπάρμπα – Στάθη ΑΒΕΕ για τη διάθεση των κηπευτικών. Κλείνοντας, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Παναγιώτη Καλφούντζος, αναφέρθηκε στις προοπτικές της καλλιέργειας κηπευτικών στην περιοχή της Θεσσαλίας και τη σημασία των οργανωμένων δράσεων προς αυτή την προσπάθεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία του προέδρου του Συνεταιρισμού Νέας Βύσσας Αναστάσιου Γιακμολίδη για το επιτυχημένο παράδειγμα του Συνεταιρισμού στην καλλιέργεια του σκόρδου. Σύμφωνα με τον κ. Γιακμολίδη «ο συνεταιρισμός ασχολείται με την παραγωγή ,επεξεργασία και την εμπορία του σκόρδου Βύσσας. Στην εξαετία λειτουργία αποτελεί ένα πoλύ επιτυχημένο παράδειγμα ανθρώπων που συνεργάζονται για να προωθήσουν ένα ξεχωριστό προϊόν με brand name. Με τον συνεταιρισμό αυξήθηκε η διαπραγματευτική δύναμη των παραγωγών για ένα προϊόν που έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Ο Ιωάννης Νάκας από τη Διεύθυνση του Γεωπονικού Τμήματος της εταιρίας Μπαρμπαστάθη, ανέπτυξε το θέμα: Φυλλώδη Λαχανικά: Ο καταναλωτής απαιτεί, ο Πρωτογενής Τομέας πρέπει να ανταποκριθεί! Σύμφωνα με τον κ. Νάκα «η εταιρία Μπάρμπα Στάθης εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί τη σημαντικότερη ελληνική εταιρία κατεψυγμένων λαχανικών. Πέρα από τις γνωστές σημαντικές καλλιέργειες όπως ο αρακάς, το φασολάκι κ.ά. που είναι γνωστές σε όλους για την ποιότητά τους η εταιρία έχει αναπτύξει σε σημαντικό βαθμό την καλλιέργεια φυλλωδών λαχανικών όπως το σπανάκι και το ραδίκι. Επιπλέον το 2001 η εταιρία Μπάρμπα Στάθης ίδρυσε την Γκρήνφουντ, εταιρία που ασχολείται με τα φρέσκα κομμένα λαχανικά της οποίας το αντικείμενο είναι κατά κύριο λόγο τα φυλλώδη και η επεξεργασία τους. Οι αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς σε μεγάλες ποσότητες των συγκεκριμένων λαχανικών και η ζήτηση όλο και μεγαλύτερου αριθμού ποικιλιών απαιτεί την ανταπόκριση και την συμμετοχή του Πρωτογενούς Τομέα στην κάλυψη των αναγκών αυτών».

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κωσταρόπουλος, ενώ παρέστη ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Μιχάλης Ανατολίτης, και ο περιφερειακός σύμβουλος Απ. Μπίλης, ο κ. Σταυρίδης προϊστάμενος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας και πλήθος κόσμου.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία, Γ. Ρούστας

Στοιχεία Επικοινωνίας

  3ο Χ.Λ.Μ. Λάρισας - Βόλου, Τ.Κ. 41336, Λάρισα, Ελλάδα

 info@thesgi.gr

 +30 2410 579904

 +30 2410 579905

Social Media

ΚΑΙΡΟΣ