Έγραψαν για εμάς

Παρασκευή, 01 Σεπτεμβρίου 2017 15:17

Εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ συνεταιριστικών σχημάτων Ελλάδας και Γερμανίας

Επαφές με φορείς και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, αλλά και συζήτηση για τις προοπτικές και τις προκλήσεις των σύγχρονων συνεταιριστικών σχημάτων, είχε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής της γερμανικής εταιρίας εφοδίων Raiffeisen Erdinger Land, Franz Breiteneicher. 

Ύπαιθρος Χώρα | Του Γιώργου Ρούστα

Επαφές με φορείς και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και το άνοιγμα ενός εποικοδομητικού διαλόγου πάνω σε θέματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή, αλλά και συζήτηση για τις προοπτικές και τις προκλήσεις των σύγχρονων συνεταιριστικών σχημάτων, είχε κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας ο γενικός διευθυντής της γερμανικής εταιρίας εφοδίων Raiffeisen Erdinger Land, Franz Breiteneicher.

Συγκεκριμένα, κατά την παραμονή του επισκέφθηκε τα γραφεία της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το Συνεταιρισμό Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη στη Λάρισα καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις του Νομού Ημαθίας. Την ίδια στιγμή, ο Franz Breiteneicher είχε τη δυνατότητα κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια να βρεθεί και να ξεναγηθεί σε καλλιεργούμενες εκτάσεις των μελών των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Κοινός τόπος των συναντήσεων και των επαφών που είχε ο γενικός διευθυντής της γερμανικής εταιρίας με τους εκπροσώπους και τους φορείς του πρωτογενούς τομέα της χώρας, ήταν η ανάγκη για αναδιοργάνωση του συνεταιριστικού κινήματος. Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που άπτονται της λειτουργίας, της ανάπτυξης, της βελτίωσης και της ενδυνάμωσης των συνεταιριστικών σχημάτων. Ταυτόχρονα, πραγματοποιήθηκε ένας εποικοδομητικός διάλογος, όπου κατατέθηκαν και παρουσιάστηκαν και από τις δύο πλευρές επιτυχημένα παραδείγματα συνεταιριστικών σχημάτων, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού. Να σημειωθεί ότι η Raiffeisen Erdinger Land είναι μία από τις μεγαλύτερες γερμανικές εταιρίες συνεταιριστικής μορφής που δραστηριοποιείται στους τομείς των αγροεφοδίων και των γεωργικών εξοπλισμών, της ενέργειας και των κατασκευών.

Στην Αθήνα

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 25 Αυγούστου, ο Franz Breiteneicher συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννη Κουφουδάκη, τον γενικό διευθυντή, Γεώργιο Κορμέντζα και στελέχη της εταιρίας. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις δραστηριότητες των δύο εταιριών, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το κόστος των εισροών στον πρωτογενή τομέα, καθώς και τους τρόπους οργάνωσης, που μπορούν να συμβάλουν στον εξορθολογισμό του προς όφελος των παραγωγών.
Ο F. Breiteneicher μετέφερε στους συνομιλητές του την τεχνογνωσία της εταιρίας του από την πλούσια εμπειρία της σε αυτόν τον τομέα ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας και τις πιλοτικές πειραματικές πλατφόρμες που έχει εγκαταστήσει σε πολλές περιοχές της χώρας η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

 

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα ο Breiteneicher συναντήθηκε με τη διοίκηση του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη στα γραφεία του ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις των μελών του συνεταιρισμού. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το ΔΣ του ΘΕΣγη, παρουσιάστηκε η δραστηριότητα του συνεταιρισμού και τέθηκαν κυρίως θέματα που σχετίζονται με τους όρους λειτουργίας και οργάνωσης των σύγχρονων ευρωπαϊκών συνεταιρισμών, που δραστηριοποιούνται με επιχειρηματικά πρότυπα, η σημασία της διαφάνειας που οφείλει να διέπει κάθε τους δραστηριότητα, αλλά και η ανάγκη αυστηρού ελέγχου διαδικασιών και αποφάσεων των δύο συνεταιρισμών.

Η διαφανής και πετυχημένη λειτουργία του ΘΕΣγη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να έχουν πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να συνδιαμορφώνουν πολιτικές, μαζί με τη λειτουργία ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών ήταν τα βασικά στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Franz Breiteneicher. H εικόνα που αποκόμισε αποκτά μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς ότι το συνεταιριστικό κίνημα στη Βαυαρία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, όχι μόνο στον αγροτικό τομέα αλλά ακόμη και στην ενέργεια, στην υγεία, στον πολιτισμό κλπ. Εκεί, εξάλλου, τα συνεταιριστικά σχήματα στηρίζονται από εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες-πολίτες, ενώ, όπως είναι γνωστό, το όνομα του Raiffeisen έχει δοθεί σε πολλές συνεταιριστικές τράπεζες στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους στις πρώτες πιστωτικές ενώσεις του Friedrich Wilhelm Raiffeisen Rais Faizen.

O πρόεδρος του ΘΕΣγη Π.Καλφούντζος, σημείωσε σχετικά, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Franz Breiteneicher: “Είναι σημαντικό να στρέφουμε το βλέμμα μας σε επιτυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, να επιδιώκουμε τη σύνδεση μαζί τους αλλά και να προωθούμε τις καλές πρακτικές της χώρας μας. Η συνάντησή μας είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς δημιουργήθηκε μια βάση επικοινωνίας μεταξύ των δύο σχημάτων, ενώ, παράλληλα, διερευνήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας ακόμη και σε εκπαιδευτικό επίπεδο διάρθρωσης δομών. Προσβλέπουμε σε συνέχεια των μεταξύ μας εποικοδομητικών επαφών που μπορούν να οδηγήσουν σε μια δημιουργική συνεργασία σε αρκετούς τομείς».

Στοιχεία Επικοινωνίας

  3ο Χ.Λ.Μ. Λάρισας - Βόλου, Τ.Κ. 41336, Λάρισα, Ελλάδα

 info@thesgi.gr

 +30 2410 579904

 +30 2410 579905

Social Media

ΚΑΙΡΟΣ