Έγραψαν για εμάς

Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 16:41

Δέλεαρ η ασφάλεια του ΘΕΣγη και η καλή τιμή στη μηδική

Νέοι τριφυλλοπαραγωγοί θέλουν να μπουν στο συνεταιρισμό για να εξασφαλίσουν τις καλύτερες τιμές που διαθέτει

Την υψηλή για φέτος τιμή των 15-16 λεπτών το κιλό που δίνει ο συνεταιρισμός ΘΕΣγη διεκδικούν ορισμένοι παραγωγοί μηδικής καθώς στην αγορά γενικώς διατηρούνται χαμηλές τιμές και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 9 λεπτά το κιλό. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda, στρέφονται στο Θεσσαλικό συνεταιρισμό με σκοπό να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή αλλά και σίγουρη διάθεση του προϊόντος τους αφού το σύνολο της ποσότητας που παράγουν τα μέλη του διατίθεται σε συνεταιρισμούς με τους οποίους συνεργάζονται με συμβολαιακή γεωργία (ΘΕΣγάλα, ΓΑΛΑ ΕΛΑΣΣ και Ένωση Καλαβρύτων).

 

Δύσκολο να μπουν νέα μέλη

Μάλιστα, ο Βαγγέλης Παναγιώτου, μέλος του συνεταιρισμού, παραγωγός τριφυλλιού ο ίδιος και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΕΣγη επιβεβαιώνει όχι μόνο τα αυξημένα φετινά στρέμματα ακόμη και από παραγωγούς που δεν είχαν ούτε την εμπειρία ούτε και το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και το όψιμο ενδιαφέρον που υπάρχει να μπουν νέα μέλη στο συνεταιρισμό. "Υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά από αποκλειστικά παραγωγούς τριφυλλιού αλλά δεν μπορούμε να τους εγγυηθούμε τη διάθεση του προϊόντος τους. Έχουμε κλείσει τα συμβόλαια και τις απαιτούμενες ποσότητες για φέτος και του χρόνου.

Έλεγχος ποιότητας με βάση το αμερικάνικο μοντέλο

Όσον αφορά τον ΘΕΣγη, οι τιμές για τη μηδική είναι σταθερές τα τελευταία χρόνια και κυμαίνονται στα 15-16 λεπτά το κιλό από το χωράφι του παραγωγού και δεν επηρεάζονται από την εξωτερική αγορά. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο ο ΘΕΣγη πειραματίζεται με ένα νέο μοντέλο όπου αξιολογούν επιπλέον την ποιότητα του τριφυλλιού με βάση την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και την πεπτικότητα του προϊόντος. Πρόκειται για ένα μοντέλο που εφαρμόζεται στην Αμερική. Έτσι, σε κάθε φορτίο γίνονται όλες οι απαραίτητες αναλύσεις και ανάλογα με την ποιότητα διαμορφώνονται και οι τιμές.

Ζητείται κίνητρο

Επιπλέον, παρά το αίτημα των συνεταιριστικών οργανώσεων να πληρώνουν τα μέλη τους που διακινούν τα προϊόντα τους μέσω αυτών φόρο εισοδήματος στο 13% αντί για 22%-45% (ανάλογα με το εισόδημα), ώστε να έχουν κίνητρο για να μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ακόμη δεν έχει γίνει δεκτό από τους δανειστές. Το άλλο σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι ο φόρος για τα μέλη των συνεταιρισμών να μειωθεί στο μισό από τον εκάστοτε ισχύοντα (πχ. αντί για 22% να είναι 11% όμως και αυτό το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό.

Προϊόντα του ΘΕΣγη στα ΑΤΜ ΘΕΣγαλα

Ο ΘΕΣγη αναμένεται προς το τέλος του 2017 να τοποθετήσει κι ορισμένα από τα προϊόντα του στο δίκτυο των καταστημάτων αυτόματων πωλητών γάλακτος του "αδελφού" συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, που θα μετατραπούν σε "γωνιές" πώλησης πληθώρας ελληνικών προϊόντων. 

Με διπλάσια έκταση φέτος το μπρόκολο

Νέα σχέδια για επέκταση των δραστηριοτήτων του και στο κουνουπίδι αλλά και το διπλασιασμό των εκτάσεων με μπρόκολο, θέτει σε εφαρμογή για φέτος ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγη. Όπως αποκάλυψε στη Agrenda ο Β.Παναγιώτου, η καλλιέργεια κουνουπιδιού θα αναπτυχθεί σε μία συνολική έκταση 100 στρεμμάτων και θα έρθει να εμπλουτίσει την υπάρχουσα γκάμα των φυλλωδών σαλατών της οργάνωσης. "Το ζήτησε η αγορά και αποφασίσαμε να μπούμε και σε αυτήν την παραγωγή" επεσήμανε διοικητικό στέλεχος του ΘΕΣγη, προσθέτοντας πως σχεδιάζουμε να αυξήσουμε φέτος στα 800 στρέμματα τις εκτάσεις με μπρόκολο από τα 450 στρέμματα της περυσινής σεζόν". Ως προς τη διάθεση της παραγωγής, το 70% των κηπευτικών που παράγει ο ΘΕΣγη είναι με συμβολαιακή γεωργία και τα διαθέτει μέσω συνεργασιών όπως αυτή που έχει συνάψει με τη GreenFood της Μπαρμπα Στάθης, τη λιανεμπορική αλυσίδα Μασούτης κι άλλα σούπερ μάρκετ. 

Ζωοτροφή

Τα φυτά μεγάλης καλλιέργειας καλαμπόκι, βαμβάκι, σιτηρά θα καλύψουν και φέτος περίπου 24.000 στρέμματα και η παραγωγή θα κατευθυνθεί, μέσω συμβολαιακής, ως ζωοτροφή στον ΘΕΣγάλα, την Ένωση Καλαβρύτων και τον "ΕΛΑΣΣ".

70 Θεσσαλοί

Ο Συνεταιρισμός απαρτίζεται από περίπου 70 Θεσσαλούς παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν συνολικά 32.000 στρέμματα με κηπευτικά και φυτά μεγάλης καλλιέργειας.

Κηπευτικά

Συνολικά για μαρούλι, lollo rosso, κουνουπίδι και μπρόκολο, ο Συνεταιρισμός θα αφιερώσει πάνω από 2.000 στρέμματα, έναντι των 1.300 που καλλιέργησε πέρυσι, ενώ σημαντικό θα είναι το μερίδιο των εκτάσεων με αρακά και σπανάκι.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  3ο Χ.Λ.Μ. Λάρισας - Βόλου, Τ.Κ. 41336, Λάρισα, Ελλάδα

 info@thesgi.gr

 +30 2410 579904

 +30 2410 579905

Social Media

ΚΑΙΡΟΣ