Έγραψαν για εμάς

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017 00:36

Αφιέρωμα στο ΕΘΝΟΣ για τον ΘΕΣγη

«ΘΕΣΓΗ»

«Φιλοσοφία μας το υγιώς συνεταιρίζεσθαι»

Με 75 μέλη αγρότες-παραγωγούς, καλλιεργήσιμες εκτάσεις άνω των 28.000 στρεμμάτων και με μια μεγάλη ποικιλία καλλιεργούμενων ειδών φυτών, ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» έχει ως έδρα τη Λάρισα αλλά εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία.


Ο Συνεταιρισμός λειτουργεί με τέσσερις ομάδες παραγωγών. Δημητριακά (σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι), κηπευτικά (μαρούλι, μπρόκολο, σπανάκι, σκόρδο, αρακάς), ψυχανθή (ζωοτροφές και βρώσιμα όσπρια), βαμβάκι είναι τα προϊόντα που παράγει ο «ΘΕΣγη», που εκτείνεται γεωγραφικά σε όλη τη Θεσσαλία. Φιλοσοφία των μελών του είναι το υγιώς συνεταιρίζεσθαι. Και αυτή είναι η αναγκαία προϋπόθεση ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα.
Αυτό που κάνει ξεχωριστή την παραγωγή τους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Παναγιώτης Καλφούντζος, είναι «η έμφαση στην ποιότητα μέσω προτύπων συστημάτων για εκτατικές καλλιέργειες, ενώ σταδιακά επεκτεινόμαστε και στα κηπευτικά, με μικρότερο αριθμό στρεμμάτων, προσπαθώντας να ξεφύγουμε από τη λογική της μονοκαλλιέργειας.
Στη Θεσσαλία θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να στραφούμε σε καλλιέργειες που απαιτούν ένταση εργασίας και όχι εκτάσεως. Ο συνδυασμός κηπευτικών και δημητριακών δίνει τη δυνατότητα στα μέλη μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικά μειώνοντας το επίπεδο των μονοκαλλιεργειών».


Ο συνεταιρισμός αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη» ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, από μια ομάδα κυρίως νέων αγροτών. Υιοθέτησε το σύγχρονο μοντέλο καθετοποίησης της παραγωγής και ακολούθησε νέα πρότυπα καλλιέργειας και πιστοποίησης, που ξεκινούν από την ανάλυση του εδάφους σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χαρτογράφησης Εδαφών, την ορθολογική χρήση των λιπασμάτων και τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος.
Ετσι οι αγρότες του συνεταιρισμού αποδεικνύουν ότι οι συνέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα για τον τελικό καταναλωτή.


Τα μέλη του συνεταιρισμού παράγουν κοντά 20.000 τόνους προϊόντων, τα οποία προωθούν στην εγχώρια αγορά, από το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι μέχρι τα κηπευτικά, τα ψυχανθή και το βαμβάκι.
Το σιτάρι έχει την τιμητική του, καθώς οι παραγωγοί του συνεταιρισμού σπέρνουν περισσότερα από 25.000 στρέμματα γης στον Θεσσαλικό κάμπο αναμένοντας την ωρίμανσή του μέχρι τους θερινούς μήνες.
Οι καλλιεργητές του συνεταιρισμού από τη Θεσσαλία αποφάσισαν προ τετραετίας να εγκαταλείψουν το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο. Συμμάχησαν για να επιβιώσουν μέσω ενός σύγχρονου αγροτικού μοντέλου ανάπτυξης, που ξεκινάει από τη μέθοδο καλλιέργειας των προϊόντων και φθάνει μέχρι και τον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή.
Μάλιστα, από τα δικά τους σιτηρά που καλλιεργούν οι αγρότες με την ίδια μέθοδο παρασκευάζεται ψωμί και φθάνει σε πολλά αρτοποιεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Κοζάνης Σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη είναι η πρώτη ύλη, που δίνει τρεις τύπους ψωμιού: το «ΘΕΣγη Θεσσαλικό», το «ΘΕΣγη Κρίθινο» και το «ΘΕΣγη Ελληνική σίκαλη».


«Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες - παραγωγούς στο μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και μας ενημερώνει ότι «Το project παραγωγής ψωμιού με απόλυτο έλεγχο του προϊόντος, από το χωράφι μέχρι το ράφι του αρτοποιείου, έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό».

Αρωγός στην προσπάθεια τους είναι η Τράπεζα Πειραιώς και συγκεκριμένα το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας, το οποίο παρέχει στους αγρότες τη δυνατότητα προμήθειας γεωργικών εφοδίων και καυσίμων σε ανταγωνιστικές τιμές μέσω της ειδικής κάρτας. «Το Πρόγραμμα της Τράπεζας Πειραιώς έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: παρέχει διασφάλιση της πώλησης της παραγωγής με το συμβόλαιο που υπογράφεται ανάμεσα στον παραγωγό και τον συνεταιρισμό, ενώ χρηματοδοτεί και τα έξοδα καλλιέργειας σε μία δύσκολη χρονικά περίοδο για την αγροτική παραγωγή». Ειδικά σε αυτή την περίοδο των capital controls ήταν «διπλή λύση».
Οι παραγωγοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας - Κτηνοτροφίας, μέσω της «ειδικής κάρτας» μπορούν να πληρώσουν και τους εργάτες γης εξοφλώντας το εργόσημο, μέσω καταθετικού λογαριασμού, με χρήση της ειδικής αυτής κάρτας.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΑΝΟΣ

http://www.ethnos.gr/agrotis/arthro/filosofia_mas_to_ygios_synetairizesthai-64987356/

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

  3ο Χ.Λ.Μ. Λάρισας - Βόλου, Τ.Κ. 41336, Λάρισα, Ελλάδα

 info@thesgi.gr

 +30 2410 579904

 +30 2410 579905

Social Media

ΚΑΙΡΟΣ